GEBIEDSONTWIKKELING

SugarCity

Sinds 2000 werkt de Cobraspen Groep aan de herontwikkeling van het SugarCity-terrein. Het hele gebied wordt aangepakt: de silo’s, waar vroeger suiker werd opgeslagen zijn omgebouwd tot ultramoderne show- en kantoorruimtes, de 21.000 m² grote fabriekshal wordt gebruikt als evenementenlocatie en outletcentrum ‘Amsterdam The Style Outlets’ is in november 2020 geopend.

Op het voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek in Halfweg krijgt 110.000 m² een nieuwe functie. Een groot deel hiervan wordt gerealiseerd  door de transformatie van bestaande gebouwen, maar er zal ook nieuwbouw plaatsvinden, waaronder diverse horeca en een hotel.

Een belangrijk uitgangspunt voor de herontwikkeling van het gebied is het behoud en de restauratie van de waardevolle bestaande industriële gebouwen. Het stedenbouwkundig plan stelt een rijke mix van functies voor, zodat een levendig gebied wordt gecreëerd dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

In 2011 ontving SugarCity de Prix d’Excellence van FIABCI International, in de categorie ‘Environmental Conservation’. Dit maakt SugarCity een van de meest spraakmakende herontwikkelingen van industrieel erfgoed in Europa. Het SugarCity-project met de silo’s als herkenningspunt, gebaseerd op het stedenbouwkundig ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten, werd door het panel geselecteerd vanwege de hoge kwaliteit van het gebied en de planontwikkeling van het terrein van de voormalige suikerfabriek.

SugarCity is centraal gelegen tussen Amsterdam en Haarlem. Beide steden liggen op ongeveer 10 minuten rijden met de auto en Schiphol ligt op slechts 15 minuten rijden van de locatie. Behalve dat het terrein gemakkelijk te bereiken is met de auto, is het openbaar vervoer naar SugarCity ook uitstekend geregeld sinds de opening van het tegenoverliggende treinstation Halfweg-Zwanenburg.

website: www.sugarcity.com
Waar

Regio Amsterdam (Nederland).

Wat

Transformatie van voormalig industrieterrein naar moderne werk- en vrijetijdslocatie met behoud van karakter.

Wauw

Vrij toegankelijk industrieel erfgoed

SugarCity logo

Volg live de ontwikkelingen op SugarCity

Locatie SugarCity

Fiabci World Prix d’excellence awards world gold & silver winner

SugarCity, Sugar Silo's Concept & development, 2011/2012