Ambitieus Haarlems nieuwbouwproject Blauwe Wetering klimaatneutraal opgeleverd

Ambitieus nieuwbouwproject Blauwe Wetering voldoet aan klimaatdoelstellingen 2040.

Luigi Prins van de Cobraspen Groep en wethouder Floor Roduner van de gemeente Haarlem hebben bij de stand van de ‘Dutch Green Building Council’ op vastgoedbeurs PROVADA de handtekening gezet onder de Anterieure Overeenkomst voor de realisatie van 430 klimaatneutrale appartementen. Met deze overeenkomst zet Cobraspen Groep samen met de gemeente Haarlem een belangrijke stap naar het ontwikkelen van meer duurzame woningen, die voldoen aan de eisen van de Parijse klimaatdoelstellingen van 2040. Het ambitieuze Haarlems nieuwbouwproject ‘Blauwe Wetering klimaatneutraal’ wordt in principe opgeleverd tijdens Provada.

“Wij zijn trots dat we samen met Cobraspen Groep als een van de eerste gemeenten een belangrijke stap zetten naar het verduurzamen van bestaande gebouwen”, aldus Floor Roduner, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Haarlem. “Het nieuwbouwproject Blauwe Wetering sluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie waar we als gemeente voor staan. Cobraspen Groep is een ontwikkelaar die afgelopen decennia al veel heeft betekend voor Haarlem. Door eerder uitgevoerde renovatieprojecten is veel historisch erfgoed behouden gebleven, waarbij vanaf heden ook duurzaamheid een grote rol gaat spelen.

430 klimaatneutrale appartementen in Haarlem
Bij een ‘nul op de meter’-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energie-opwekkende voorzieningen. Het project Blauwe Wetering aan de Richard Holkade biedt ruimte aan 430 appartementen, in grootte variërend van 40-80 m2. Door het complex uit te rusten met verschillende duurzame installaties en zonnepanelen, wordt bij een maximale opbrengst van kWh/m2 de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.

Het complex biedt ruimte voor centrale faciliteiten, zoals een ontmoetingsruimte met horeca en flexwerkplekken. Ook komen er sportfaciliteiten en een wasserette. Fietsen en lopen zijn vanzelfsprekend door de opzet van het project. Er komt een inpandige, ruime en gemakkelijk toegankelijke fietsenstalling, waardoor er een aangenaam wandelklimaat ontstaat rond de woningen. Het parkeren vindt volledig plaats op eigen terrein in de ondergrondse parkeergarage. Ook is voorzien in een concept waarbij auto’s gedeeld kunnen worden; meerdere huishoudens maken hierbij gebruik van één auto. Om de gevolgen van de klimaatverandering voor te zijn, worden in het project groendaken toegepast voor het tegengaan van hittestress en om de opvang van hemelwater op eigen terrein te voorzien.

Cobraspen Groep wil bestaande monumenten ‘Paris Proof’ maken
“Nog te weinig ontwikkelaars hebben zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs gecommitteerd,” aldus Luigi Prins van de Cobraspen Groep. “Wij willen dan ook de uitdaging aangaan om met behoud van het monumentale karakter, ook ons cultureel erfgoed ‘Paris Proof’ te maken. Het is belangrijk dat wij hierin samen optrekken met de gemeente, zodat onze duurzaamheidsambities een voorbeeld kunnen zijn voor andere ontwikkelaars.”

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: “Wij zijn blij met de ambitie die Cobraspen vandaag laat zien om ook monumentale gebouwen Paris Proof te maken. Dat is geen gemakkelijke opgave. Het is daarom goed om te zien dat ontwikkelaars hun nek willen uitsteken en de verantwoordelijkheid nemen om binnen hun mogelijkheden een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.“

Paris Proof
Paris Proof is een door de ‘Dutch Green Building Council’ (DGBC) geïntroduceerde norm voor gebouwen om aan de Parijse klimaatdoelstellingen te voldoen. De norm komt voort uit het Deltaplan ‘Duurzame Renovatie’ van DGBC, een meerjarig verduurzamingsprogramma voor de utiliteitsbouw en woningen. Het plan wordt door DGBC ontwikkeld samen met marktpartijen, de overheid en branche-organisaties. Centraal in het plan staat de vraag hoe de gebouwde omgeving (goed voor ruim een derde van het energiegebruik en bijna 40% van de CO2-emissie in Nederland) aan de klimaatdoelstellingen van Parijs kan voldoen. Daarvoor moeten gebouwen twee derde minder energie gebruiken dan het huidige gemiddelde.