Cobraspen ontwikkelt een overdekte lokale versmarkt in de Koninginnebuurt

Spaanse versmarkt komt naar de Wagenweg in Haarlem

Wie ooit in Spanje is geweest kent ze wel; de overdekte ‘mercados’ waar verse etenswaren en delicatessen te vinden zijn. Cobraspen ontwikkelt nu een soortgelijke overdekte lokale versmarkt in de Koninginnebuurt. In ‘De Garage Passage’ genieten buurtbewoners straks van de mooiste producten en een unieke beleving.

 Het project ‘De Garage Passage’ dankt zijn naam aan de vroegere garage Westerhout aan de Wagenweg. Zeven winkels verdeeld over een oppervlakte van 1200 vierkante meter zullen zich hier vestigen. De passage loopt van de Wagenweg door naar de Schouwtjeslaan en is aan beide kanten toegankelijk. Geïnspireerd door de Spaanse markten krijgt ‘De Garage Passage’ een lichte, authentieke afwerking. Een glazen dak met metalen constructie zorgt voor veel daglicht en de vloeren worden uitgevoerd in granito.

Kwaliteitsproducten & ontmoetingsplek
Met de komst van het project krijgt de buurt een nieuwe impuls, waarbij de overdekte versmarkt ook een ontmoetingsplaats wordt om een kopje koffie te drinken en bij te praten. Voor de invulling van de passage kijkt ontwikkelaar Cobraspen Groep goed naar de buurt en wordt er een zorgvuldige afweging gemaakt in het winkelaanbod. De hedendaagse consument wordt bewuster en massaproductie maakt vaker ruimte voor vakmanschap en kwaliteit. De Garage Passage voorziet in deze groeiende behoefte en biedt verse, ambachtelijke en lokale kwaliteitsproducten. Tijdens de informatiebijeenkomst van eind vorig jaar presenteerden onder andere Italiaanse delicatessenzaak Madisons, streekbakker Van Vessem en slagerij Van Leeuwen Vleesch zich al als mogelijk toekomstige ondernemers.

Mobiliteitsonderzoek
Tijdens de eerste bijeenkomst bleek dat de bewoners van het Haarlemmerhoutkwartier enthousiast waren over de komst van de overdekte markt, maar wel vragen hadden met betrekking tot mobiliteit en overlast. Goudappel Coffeng, een adviesbureau gespecialiseerd in vraagstukken rondom mobiliteit en ruimte, heeft op verzoek van Cobraspen onderzoek uitgevoerd. Het bureau heeft op verschillende dagen aan de hand van de CROW parkeernormen getoetst en parkeerplaatsen geteld. Uit het onderzoek komt naar voren dat er binnen een straal van 100 meter voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar zijn. Volgens de CROW parkeernorm is 600 meter een acceptabele loopafstand voor winkelend publiek. Ook komt er een extra fietsenstalling in de Schouwtjeslaan om te voorkomen dat fietsen ‘in het wild’ worden geparkeerd in de buurt.

Bij de ontwikkeling is tevens rekening gehouden met een interne installatieruimte. Het dak blijft hierbij vrij van actieve installaties waardoor geluidsoverlast wordt uitgesloten. Om mogelijke geur te neutraliseren wordt de luchtbehandelingsinstallatie voorzien van een koolstoffilter.

Opening De Garage Passage
De Cobraspen Groep is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van ‘De Garage Passage’ en het is de bedoeling dat de overdekte markt in het eerste kwartaal van 2020 de deuren opent.