WAT WE DOEN

Transformatie ‘Bloomingdale’

Cobraspen Groep is als projectontwikkelaar gevraagd om de transformatie van het PEN-gebouw te realiseren. De metamorfose van een zakelijk gebouw naar een toonaangevend en exclusieve woonbestemming vraagt dan ook om een bijzondere benadering.

De transformatie
Zonder afbreuk te doen aan de bijzondere atmosfeer van het PEN-gebouw, werd het voormalig kantoorgebouw door Cobraspen getransformeerd tot woningcomplex. Dit unieke gebouw heeft een krachtige uitstraling en bevat architectonische hoogtepunten die ongekende mogelijkheden bij zich draagt. Tijdens de renovatie zijn daarom veel bestaande stijlelementen bewaard gebleven. Er werd gemakkelijk plaats geboden voor 50 appartementen met riante livings, grote woonkeukens en soms zelfs meerdere badkamers. Daarbij leende de vorm van het gebouw zich bijzonder goed voor het creëren van zes ingangen, met evenveel liften, waardoor het aantal appartementen per ingang beperkt bleef en zo de privacy gewaarborgd.

Binnen het nieuwe Bloomingdale is één appartement gereserveerd voor de huismeester. De huismeester draagt zorg voor het dagelijks beheer van het complex. Hij of zij staat de bewoners met raad en daad bij en ondersteunt de Vereniging van Eigenaren bij de uitvoering van genomen besluiten.

Daarbij beschikt het pand ook over een eigen Health-Club. Deze plek biedt bewoners ruimte om volledig te kunnen ontspannen zonder direct het pand te hoeven verlaten.

Ook is er beroep gedaan op bureau Mien Ruys om een nieuw tuinplan te maken voor de eens zakelijke tuin. De tuin kreeg een metamorfose naar een park die aansluit bij het nieuwe bestemmingsplan.

Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland
De geschiedenis van Bloomingdale gaat terug naar de jaren ’30. In 1932 kreeg architect. Ir. H.T. Zwiers de opdracht om het hoofdkantoor voor het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN) te ontwerpen. In trant van het ‘Nieuwe Bouwen’ ontwierp Zwiers, met veel gevoel voor esthetiek, het gebouw zowel intern als extern. Die esthetiek is direct merkbaar bij de aanblik van de voorgevel die geheel symmetrisch is inclusief de vrijstaande gebouwen aan de linker- en rechterzijde van de voorgevel. Kenmerkend is verder de ruime maatvoering; de plafonds zijn hoog en de hoofdingang imposant. Het gebouw heeft een stoer karakter terwijl er toch voldoende ruimte is gecreëerd voor detail.

Op 5 oktober 1935 werd het pand officieel geopend. De eerste vijf jaar volgde een reeks aan kleine aanpassingen. Hierna bleef het PEN-gebouw ruim 64 jaar onaangetast. In de jaren ’80 werd het Provinciaal Bestuur gereorganiseerd waarbij een nieuw centraal hoofdkantoor werd gekozen in Alkmaar.

In 1999 werd het gebouw vervolgens aangewezen als Rijksmonument en in 2001 werd de bouwvergunning verstrekt voor een woonbestemming.

Waar

Ignatius Bispincklaan, Kastanjelaan en Platanenlaan in Bloemendaal 

Wat

Transformatie van het kantoorpand PEN-gebouw naar wooncomplex Bloomingdale.

Uniek

Bloomingdale beschikt over een huismeester en eigen in-house Health-club.

PEN-gebouw

Bloomingdale

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Neem contact met ons op!

Bloomingdale