Restauratie Landhuis Elswout gaat eindfase in met renovatie van boothuis uit 1882
Het afbouwen en renoveren van het landhuis op Landgoed Elswout gaat de volgende fase in. Cobraspen Groep is gestart met de restauratie van het boothuis en de terrassen uit 1880 om de originele bouwplannen van sterarchitect Constantijn Muysken te voltooien. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2020 zijn afgerond.
Al bijna twintig jaar is Cobraspen Groep bezig met de afbouw van het landhuis op Landgoed Elswout. Om het boothuis in originele staat terug te brengen is er een werksteiger in het water geplaatst. Dit stelt de specialisten in staat de trappen naar de waterzijde en kade, steen voor steen voorzichtig te demonteren, zodat het restauratiewerk de komende periode kan plaatsvinden. Na het verwijderen en schoonmaken van de genummerde stenen, worden deze stuk voor stuk exact op dezelfde positie teruggeplaatst.
Bewogen geschiedenis
De oorspronkelijke bouw van het landhuis op Landgoed Elswout werd gestart in 1882. Nadat de façades en de terrassen waren gerealiseerd, overleed echter de opdrachtgever Willem Borski jr. Na zijn overlijden in 1884, kent het landhuis een bewogen geschiedenis. Nadat het begin jaren 1900 diende als gemeentewerf en werkplaats, werd het gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters in gebruik genomen. De Duitsers wilden een V1-raketbasis realiseren op het landgoed voor een aanval op Engeland. In de decennia na de oorlog fungeerde het landhuis als lyceum, voordat het in 1970 in beheer kwam van Staatsbosbeheer.
Afbouw van van het landhuis
Begin jaren ’90 werd door Staatsbosbeheer de vraag uitgezet om ideeën in te dienen voor een nieuwe bestemming voor het Landhuis op Elswout. Luigi Prins van Cobraspen Groep werd na negen jaar uit ruim 300 inzendingen gekozen vanwege zijn plannen om het gebouw naar origineel ontwerp af te bouwen. Dat begon in 2000 aan de hand van gevonden bouwtekeningen uit het archief van de nazaten van de familie Borski. Na een uitgebreide zoektocht naar geschikte bouwmaterialen waaronder marmeren pilaren, massief houten deurposten en beeldhouwwerken, werden deze uiteindelijk gevonden in China.
Behoud van cultureel historisch erfgoed
“Wij hebben het project in 2000 naar ons toe getrokken omdat wij het belang van het behoud van historisch erfgoed zien,” aldus Luigi Prins, directeur van Cobraspen. “Niet op Landgoed Elswout alleen. Wij hebben kennis en ervaring in de herbouw en restauratie van gerenommeerde objecten zoals bijvoorbeeld de voormalige meisjesschool Prins Hendrikhof en de voormalige jongensschool aan de Wilhelminastraat in Haarlem. Ook hebben wij de panden aan het Florapark in Haarlem en de villa waar het MOCO Museum in Amsterdam is gevestigd, volledig in de originele staat teruggebracht. Cobraspen Groep onderscheidt zich door met veel aandacht voor detail, kwaliteit toe te voegen om de geschiedenis te doen herleven. In onze ogen hebben de door ons verbouwde panden, stuk voor stuk een boeiend verhaal dat verteld mag worden. Zo kunnen ook de generaties na ons hiervan genieten.