Artikel Elsevier - Villa van volharding

Luigi Prins scoort opnieuw ‘historisch’ zilver bij internationale FIABCI Awards

Het Grote Huis op landgoed Elswout in Overveen is met zilver bekroond op de FIABCI Prix d’Excellence Awards in de categorie ‘Heritage’. Het is de tweede keer in tien jaar tijd dat Cobraspen Groep zilver scoort bij het internationale prijzenfestival voor ‘s werelds beste vastgoedprojecten. In 2011 won Cobraspen Groep met de SugarCity Silo’s in Halfweg internationaal ook al de tweede prijs.


Felbegeerde vastgoedprijs

De felbegeerde internationale prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de wereldwijd opererende vastgoedvereniging FIABCI aan toonaangevende internationale vastgoedprojecten. De awards worden toegekend in 14 categorieën. De genomineerde vastgoedprojecten worden beoordeeld op onder andere design, ontwikkeling, duurzaamheid en uitvoering. Het Grote Huis op landgoed Elswout heeft zilver gewonnen in de categorie ‘Heritage’.

Toon Maes van FIABCI Nederland: “Wereldwijd wordt historisch vastgoed steeds belangrijker. Men ziet de waarde in van het verhaal achter het vastgoed. Aan dit immense project kunnen vastgoedontwikkelaars een voorbeeld nemen. Er is maximaal ingezet om de historische relevantie van het gebouw te behouden, er zijn maar weinig bedrijven die dit nadoen.”

President Dr Yu Kee Su van de FIABCI World Prix d’Excellence Award commissie voegt daaraan toe: “De FIABCI World Prix d’Excellence Awards belonen de algemene verdienste van het project en niet alleen de esthetiek, functionaliteit en omvang. De Awards staan voor een uitzonderlijke prestatie en geven de winnende projecten het recht om het felbegeerde exclusieve logo te gebruiken.”

In 14 categorieën werden in totaal 16 gouden en 17 zilveren awards uitgereikt met winnaars in Taiwan, Hongarije, Nederland, Indonesië, Singapore, Vietnam, Panama en Maleisië.

Liefde voor erfgoed
Directeur Luigi Prins is overweldigd dat opnieuw één van zijn projecten met zilver is bekroond. “Ik vind het geweldig dat het landhuis op Elswout door FIABCI geroemd wordt in de categorie Heritage. Het project heeft een lange geschiedenis, maar door veel liefde voor erfgoed en bovenal veel geduld is er een prachtig resultaat uitgerold. We hebben de totstandkoming van Landhuis Elswout vastgelegd en verwerkt tot een indrukwekkende documentaire. Het project is na 135 jaar eindelijk af, maar de laatste steen is nooit gelegd.”

De FIABCI-titel voor het landhuis, dat in de volksmond ‘het Grote Huis’ wordt genoemd, is een bekroning op de afronding van de afbouw van het project. Prins heeft zich de afgelopen twintig jaar ingezet om het landhuis op Elswout af te bouwen aan de hand van de originele bouwplannen van sterarchitect Constantijn Muysken, nadat de herbestemming hem uit een pitch van 300 inzendingen werd gegund. In 1884 werd gestart met de bouw van ‘het Grote Huis’ op Landgoed Elswout. Toen de gevels en de terrassen waren gerealiseerd, overleed de opdrachtgever Willem Borski jr. en stagneerde de bouw. Alhoewel het gebouw na zijn dood verschillende functies kreeg, bleef het onvoltooid. Op basis van gevonden bouwtekeningen uit het archief van de nazaten van de familie Borski, voltooide Prins na ruim dertig jaar het project.

In verband met de coronacrisis is de prijs op 16 juli ‘uitgereikt’ tijdens een online awardshow. Cobraspen moet nog even wachten tot ze de prijs echt in ontvangst mag nemen. Volgend jaar reist een delegatie van Cobraspen daarvoor af naar Parijs.


Behoud van schoonheid
Cobraspen Groep staat bekend om het restaureren, ontwikkelen en beheren van monumentaal en industrieel erfgoed in de regio Amsterdam en Haarlem. De nadruk ligt hierbij op het behoud en hergebruik van bestaande en originele authentieke materialen. Cobraspen Groep is sinds het begin van deze eeuw bezig met de herontwikkeling van het SugarCity-gebied in Halfweg. Daarnaast is Cobraspen Groep onder meer bekend van het flexibele kantorenconcept Office Hotel, het short-stay concept Htel Serviced Apartments, Beachhouse Hotel Zandvoort en evenementenlocatie SugarCity Events.

‘’Het is geweldig dat het landhuis door Fiabci geroemd wordt. Het project is na 135 jaar eindelijk af, maar de laatste steen is nooit gelegd.”

Luigi Prins – Directeur Cobraspen Groep
Brochure Cobraspen Groep - Project Elswout