Artikel Elsevier - Villa van volharding

Landhuis Elswout genomineerd voor internationale vastgoedprijs FIABCI

Cobraspen Groep is met het grote huis op landgoed Elswout in Overveen genomineerd voor de prestigieuze FIABCI Prix d’Excellence Awards. Deze internationale prijzen worden uitgereikt aan ‘s werelds beste vastgoedprojecten. In 2011 won Cobraspen Groep met SugarCity Silo’s in Halfweg internationaal de tweede prijs en werd winnaar van Nederland in de categorie Environment (rehabilitation/conservation).

Internationale vastgoedprijs
De felbegeerde internationale prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de wereldwijd opererende vastgoedvereniging FIABCI aan toonaangevende internationale vastgoedprojecten. De awards worden toegekend in 14 categorieën. De genomineerde vastgoedprojecten worden beoordeeld op onder andere design, ontwikkeling, duurzaamheid en uitvoering.

‘het grote huis’
De FIABCI-nominatie van het landhuis, dat in de volksmond ‘het grote huis’ wordt genoemd, valt samen met de afronding van de renovatiewerkzaamheden van het project. Luigi Prins van Cobraspen Groep heeft zich de afgelopen twintig jaar ingezet om het landhuis op Elswout af te bouwen aan de hand van de originele bouwplannen van sterarchitect Constantijn Muysken. In 1884 werd gestart met de bouw van ‘het grote huis’ op Landgoed Elswout. Toen de gevels en de terrassen waren gerealiseerd, overleed de opdrachtgever Willem Borski jr. en stagneerde de bouw. Alhoewel het gebouw na zijn dood verschillende functies kreeg, bleef het onvoltooid. Tot begin jaren ’90 Luigi Prins van Cobraspen uit een pitch van 300 inzendingen werd gekozen voor het herbestemmen en kon eindelijk begonnen worden met de afbouw van het landhuis. Op basis van gevonden bouwtekeningen uit het archief van de nazaten van de familie Borski, voltooide Prins na twintig jaar het project.

Directeur Luigi Prins is vereerd dat het landhuis op Elswout door FIABCI genomineerd is in de categorie Heritage: “het project heeft een lange geschiedenis maar door veel geduld en met veel liefde voor erfgoed ben ik enorm trots op het resultaat. Het is geweldig dat dit prachtige pand nu ook internationaal opgemerkt wordt en in aanmerking komt voor een award.”

Behoud van schoonheid
Cobraspen Groep staat bekend om het restaureren, ontwikkelen en beheren van monumentaal en industrieel erfgoed in de regio Amsterdam en Haarlem. De nadruk ligt hierbij op het behoud en hergebruik van bestaande en originele authentieke materialen. Cobraspen Groep is sinds het begin van deze eeuw bezig met de herontwikkeling van het SugarCity-gebied in Halfweg. Daarnaast is Cobraspen Groep onder meer bekend van het flexibele kantorenconcept Office Hotel, het short-stay concept Htel Services Apartments en evenementenlocatie SugarCity Events.