Lintje voor oud-medewerker Suikerfabriek bij SugarCity

Lintje voor oud-medewerker Suikerfabriek bij SugarCity

SugarCity, dinsdag 26 april 2022 – Hoog bezoek vandaag bij SugarCity, tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Burgemeester Marianne Schuurmans bezocht het voormalig CSM-Suikerfabriek terrein om oud-Suikerfabriek medewerker de heer Sjoerd van Aken een lintje op te spelden.

Koninklijke onderscheiding

De heer Van Aken ontving de Koninklijke onderscheiding wegens zijn tomeloze én geheel belangeloze inzet voor het behoud van cultureel erfgoed. Dankzij zijn grote interesse en werkervaring in de industrie die de omgeving destijds tekende, is zijn kennis van grote waarde voor organisaties als SugarCity, Aviodrome en de gemeente Spaarndam.

Suikerzoete industrie

De in 1942 geboren Leeuwardenaar verhuisde als kind naar Haarlem en kwam zo in aanraking met de diverse industrieën die de omgeving typeerden. Na zijn middelbareschooltijd ging Van Aken aan de slag in de bruisende haven van Amsterdam, bij de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij). Na twee jaar militaire dienstplicht in de jaren ’60, begon hij bij de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden als rekenaar.

In 1964 startte de heer Van Aken zijn carrière bij de CSM-Suikerfabriek, op het tegenwoordige SugarCity terrein. Hier vervulde hij een dubbelfunctie als technisch tekenaar en als wachtchef in het bedrijfslaboratorium. Toen de Suikerfabriek in Halfweg in 1992 definitief haar deuren sloot, ontwikkelde hij zich door een AutoCAD opleiding te volgen. Hiermee kon hij op de afdeling verpakkingen aan het werk op het CSM-hoofdkantoor in Diemen. Om de cirkel rond te maken, ging hij in 1994 weer ‘terug’ naar zijn geliefde tekenkamer, dit keer in de CSM-Suikerfabriek te Breda. Maar aan al het moois komt een einde, want na 40 jaar(!) dienst bij de CSM-Suikerfabriek, was het in 2004 tijd om te stoppen en zich te richten op zijn grote hobby: luchtvaart(techniek).

Inzet SugarCity & Aviodrome

Zo is de heer Van Aken zeven jaar actief geweest als vrijwilliger bij luchtvaartmuseum Aviodrome, waar hij zich o.a. bezighield met het onderhouden van de vliegtuigen, het technisch archief bijwerken en het samenstellen van bouwkundige tekeningen tot overzichten in AutoCAD.

Na een reünie van de Suikerfabriek in 2017, kwam Van Aken in gesprek met Denise Schimmel, general manager bij SugarCity Events. Al snel kwam het gesprek op het oude fabrieksarchief, en werd hem duidelijk dat daar nog wel een en ander te sorteren viel. Nadat zijn oud-collega Tom Snijders samen met Lydia Lücke was begonnen met het archief te ordenen, heeft Van Aken dit verder overgenomen en is er maar liefst 8 meter aan archiefdozen zorgvuldig gesorteerd, bijgewerkt en geactualiseerd. Ook bij nieuwe projecten op het SugarCity terrein komt Van Aken’s expertise en jarenlange werkervaring regelmatig van pas. De heer Van Aken: ‘’Ik ga nog steeds met veel plezier naar SugarCity om zo mijn bijdrage te leveren. In de suikerwereld zegt men: “suiker plakt” en dat kan ik zeker beamen!’’

Lintjesregen in de Haarlemmermeer

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de heer Van Aken door meerdere personen is voorgedragen voor een lintje. Want dankzij de inzet door mensen als de heer Van Aken, blijft belangrijk Nederlands erfgoed bewaard voor volgende generaties. In totaal ontvingen 15 mensen uit de gemeente Haarlemmermeer een Koninklijke onderscheiding.

Foto door: Erwin Bartman / Birdyman Fotografie

‘’Ik ga nog steeds met veel plezier naar SugarCity om zo mijn bijdrage te leveren. In de suikerwereld zegt men: “suiker plakt” en dat kan ik zeker beamen!’’

Dhr. Sjoerd van Aken – Voormalig tekenaar CMS-Suikerfabriek