GEBIEDSONTWIKKELING

SugarCity

Sinds 2000 werkt de Cobraspen Groep aan de herontwikkeling van het SugarCity-terrein. Het hele gebied wordt aangepakt: de SuikerSilo’s, waar vroeger suiker werd opgeslagen, zijn omgebouwd tot ultramoderne show- en kantoorruimtes, de 21.000 m² grote fabriekshal wordt gebruikt als evenementenlocatie en op 26 november opent het 20.000 m2 grote Amsterdam The Style Outlets’: een high-end fashion outlet met ruim honderd winkels. Naast retail komen er (onder andere) diverse horeca, een jachthaven, een grote supermarkt én een 400-kamers tellend hotel met ruimte voor events en congressen. Kortom, een plaats waar business en pleasure perfect samenkomen!

Industrieel erfgoed in (her)ontwikkeling
Op het voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek in Halfweg krijgt 110.000 m² een nieuwe functie. Een groot deel hiervan zal voortkomen uit de transformatie van bestaande gebouwen, maar er zal ook nieuwbouw plaatsvinden. Een belangrijk uitgangspunt voor de herontwikkeling van het gebied is het behoud en de restauratie van de waardevolle bestaande industriële gebouwen. Het stedenbouwkundig plan stelt een rijke mix van functies voor, zodat een levendig gebied wordt gecreëerd dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Soms wordt je ingehaald door de tijd: toen het bestemmingsplan eindelijk onherroepelijk was, bleek er geen markt meer te zijn voor kantoren en de megabioscoop die we aanvankelijk voor ogen hadden. Dankzij de flexibele inrichting van het bestemmingsplan was er ruimte voor de Amsterdam The Style Outlets.

website: sugarcity.com
Waar

Amsterdam (Halfweg), Nederland.

Wat

Transformatie van het voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek.

Wauw

Mix van nieuwbouw en transformaties van bestaande gebouwen.

SugarCity logo

TRANSFORMATIE

Van voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek naar een plek wat business en leisure samen komen!

In 1863 wordt in Halfweg de eerste suikerfabriek geopend. Na enkele jaren sluit deze suikerfabriek, waarna niet veel later de N.V. Suikerfabriek Holland er zich vestigt. In 1919 wordt de N.V. Suikerfabriek Holland ondergebracht bij de Centrale Suiker Maatschappij. Zo ontstaat de naam CSM-terrein.

De Centrale Suiker Maatschappij N.V. is in 1919 opgericht voor de productie van suiker uit suikerbieten heeft zich hier lange tijd mee beziggehouden. De onderneming was een fusie tussen NV Wester Suikerraffinaderij, NV “Hollandia”, de ASMij, en CV Van Loon & Co. De fusie omvatte de 17 particuliere suikerfabrieken die nog over waren van de 28 die in 1910 nog bestonden. Vanaf het midden van de jaren zeventig van de 20e eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een groot concern. De suikeractiviteiten gaan geleidelijk een steeds kleiner aandeel krijgen in het totale bedrijf. Hierdoor, en door schaalvergroting van de suikerfabrieken, wordt het aantal suikerfabrieken steeds kleiner. Zo komt er ook een einde aan de fabriek in Halfweg. Met de sluiting van de suikerfabriek in 1992 is ongeveer 110.000 m² grondoppervlak vrijgekomen voor herbestemming. Dit is ongeveer een derde van het oppervlak van de hele gemeente. Cobraspen kocht het terrein in 2000 per openbare inschrijving.

SugarCity is als gebied historisch zeer waardevol en geldt als uniek industrieel erfgoed. Twee bijzondere objecten zijn het Gemeenlandshuis Kasteel ‘Swanenburg’ (1645) – de eerste bebouwing van Halfweg – en het fabriekscomplex van de Suikerunie.

Opmerkelijk is dat het statige Gemeenlandshuis (Kasteel ‘Swanenburg’), ontworpen door Pieter Post, tot 1950 deel uitmaakte van het productieproces: de verdampingsketels stonden hier opgesteld. In de zeventiende en achttiende eeuw deed het gebouw dienst als kasteel van het Hoogheemraadschap Rijnland. In 2007 is SugarCity opgenomen in de HollandRoute van de Europese Route van het Industrieel Erfgoed.

GUNSTIGE LIGGING

Goede bereikbaarheid

SugarCity is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. Voor de deur ligt het NS-station Halfweg-Zwanenburg, waar meerdere keren per uur treinen stoppen in de richting van Haarlem en Amsterdam. Het SugarCity is met de auto via verschillende A- en N-wegen goed te bereiken. Bovendien beschikt SugarCity-terrein over eigen parkeerplaatsen. Ook voor internationale gasten is SugarCity goed bereikbaar, Amsterdam Airport Schiphol ligt op slechts 15 minuten rijden.

TIJD VOOR ONTSPANNING

Voor de echte shopaholics

Houd je van mooie merken, met idem prijs? Dan is een bezoek aan de ‘Amsterdam The Style Outlets’ een must om te doen! Nergens anders in de Randstad vind je zo’n outletcentrum. Amsterdam The Style Outlets biedt een exclusieve mix van internationale en Nederlandse topmerken, verdeeld over ruim 100 winkels. Je vindt hier topmerken als Guess, The Kooples, Karl Lagerfeld, Nike en nog veel meer.

Tussen het shoppen door kun je genieten van lekkere cappuccino met iets lekkers bij een van de cafés die in het centrum gevestigd zijn.

Parkeren kan onder de outlet in de ondergrondse parkeergarage, met circa 1450 parkeerplaatsen.

EEN UNIEK KANTOOR

Werken in de iconische SuikerSilo’s

Op het oude CSM fabrieksterrein staan de inmiddels iconische SuikerSilo’sDeze dienden decennialang als suikeropslagInmiddels huisvesten de 50-meter hoge torens hypermoderne kantoor- en bedrijfsruimte(s) waar veel creatieve bedrijven en showrooms gevestigd zijnDit zorgt voor een heel fijne dynamiek onderling. 

Duurzame ontwikkeling
Duurzaamheid stond bovenaan tijdens de herontwikkeling van de SuikerSilo’s naar kantoren. Zo hebben de SuikerSilo’s energielabel ‘A’ gekregen en wordt gebruik gemaakt van duurzame energie dankzij een WKO-installatie. In de avond zorgen de SuikerSilo’s voor een fonkelend kleurenspel dankzij de honderden gekleurde LED-lampjes in de kaders van de ramen. Kortom, de SuikerSilo’s zijn perfect voor iedereen die op zoek is naar een unieke kantoor-, bedrijfs- of showruimte!

Locatie van SugarCity