FULL-SCALE PROJECTEN

Landhuis Elswout

Het Landgoed Elswout in Overveen dateert uit 1663. Na veel verschillende eigenaren te hebben gehad, komt het in 1804 in handen van Willem Borski. Zijn zoon Willem Borski Junior laat het landhuis en landgoed opnieuw opbouwen en renoveren. Maar vanwege zijn vroege dood in 1884 is dit project nooit afgemaakt.

Doordat het gebouw in de oorlog door de Duitse bezetter is gebruikt, was het in slechte staat. Desondanks is het landhuis net na de oorlog in gebruik geweest als school. Het landgoed en het huis werden in 1958 eigendom van de gemeente Bloemendaal. In 1970 werd Staatsbosbeheer eigenaar. Staatsbosbeheer kon geen goede functie voor het gebouw vinden en besloot een wedstrijd te organiseren voor de wederopbouw en renovatie van het landgoed.

Cobraspen besloot de uitdaging aan te gaan. Na grondig archiefonderzoek heeft Cobraspen de oorspronkelijke bouwplannen van Willem Borski jr. gevonden. Ons plan om het landhuis volgens de bouwplannen van Borski af te bouwen, was voor Staatsbosbeheer reden Cobraspen tot winnaar uit te roepen. In 2004 zijn we begonnen met het herstellen van het gebouw en het geschikt te maken voor een moderne kantooromgeving.  Op deze manier wordt een erfgoedjuweel behouden terwijl het een nieuwe moderne functie krijgt.

Tijdens de renovatie besloot Cobraspen zijn  hoofdkantoor naar Landgoed Elswout te verhuizen. De uitgebreide verbouwing en restauratie van zowel de buitenkant als het interieur, wordt in 2019 voltooid. Deze historische plek krijgt een nieuwe toekomst dankzij het doorzettingsvermogen van Cobraspen.

OBJECT

Highlights

Landhuis Elswout bevindt zich op de fundamenten van het eerste huis uit de zeventiende eeuw.

Landhuis Elswout is in 2019 voltooid volgens de originele plannen van Borski (1884).

Een prachtig marmeren atrium geeft een adembenemend uitzicht wanneer je het gebouw betreedt.

GESCHIEDENIS

Cobraspen bouwt landhuis Elswout na 135 jaar af volgens de originele plannen.

Landhuis Elswout wordt na ruim 135 jaar volledig afgebouwd volgens de originele bouw- en interieurtekeningen. Deze veelomvattende restauratie is er een waarbij letterlijk en figuurlijk vaak de onderste steen boven komt.

Alles wordt precies volgens de bestaande historische tekeningen gemaakt. De buitenzijde van het landhuis is al grondig gerestaureerd, evenals de omliggende terrassen, bordessen en trappen. De binnenzijde van het gebouw wordt eindelijk afgemaakt, precies volgens de specificaties van  Borski. Zo zijn de juiste ramen in het huis geplaatst, alle nooddaken verwijderd en de juiste daken geplaatst, waaronder een geweldige lichtkoepel.

Het marmeren atrium, dat open is tot aan de nok en een adembenemend beeld bij binnenkomst geeft, is voor het eerst in het echt te bewonderen. De inmiddels vierde versie van Landhuis Elswout staat nog altijd op de funderingen van het eerste huis uit de zeventiende eeuw.

Wat is de locatie van dit project?

MEER WETEN OVER ONZE PROJECTEN?

Neem contact met ons op!

Het laatste

Nieuws