Officiële (her)opening Villa Alsberg

Opvallende rol voor villa bij ontwikkelingsplannen Museumplein Amsterdam

Vanaf donderdag 29 mei aanstaande is Amsterdam een beeldbepalende en volledig gerestaureerde villa rijker. Op die dag verrichten Cobraspen Vastgoedontwikkeling en Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid de officiële heropening van Villa Alsberg. Dit heugelijke feit wordt gevierd met buren, ondernemers en vastgoedeigenaren op en rond het Museumplein. Villa Alsbergkomt beschikbaar als kantoorruimte.

Villa Alsberg is een project van Cobraspen Vastgoedontwikkeling, uitgevoerd in opdracht van BV Nederlands Monumenten Bezit.

Start exploitatie museumterreinen
Ruim 100 jaar geleden was de kapitale villa het eerste bewoonde pand aan het Museumplein. De ontwikkeling vormde het begin van de exploitatie van de achterliggende terreinen. Anno 2008 speelt Villa Alsberg opnieuw een prominente rol in de toekomstplannen van het plein, dankzij haar centrale ligging en het voornemen van de gemeente Amsterdam om het Museumkwartier te versterken. Zeker is tot zover dat het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum zich met nieuwe ingangen naar het naar het plein toe gaan richten en dat de Pijp en Oud-Zuid meer bij het plein betrokken worden. Inzet van de plannen is een beter bereikbaar en gastvrij Museumplein, met een nadrukkelijke (hoog)culturele en metropolitaanse signatuur.

Tussen Rembrandt en Van Gogh
Villa Alsberg werd in 1904 ontworpen door architect Eduard Cuypers (neef van de befaamde P.J.H. Cuypers, architect van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam). Eind vorige eeuw raakte de villa, na een lange periode van leegstand, in verval. Cobraspen Vastgoedontwikkeling heeft – in samenwerking met architectenbureau Kentie & Partners – de villa geheel in originele staat gerestaureerd. Hierbij is dankbaar gebruikgemaakt van de oorspronkelijke bouwtekeningen en historisch beeldmateriaal uit het Stadsarchief van Amsterdam. Ook zijn bij de aankoop in 2006 containers met originele ornamenten, houtsnijwerk en andere details overgedragen en met liefde voor detail teruggeplaatst.