In Uitvoering
Renovatieproject Het Peperpakhuis
Wat ooit begon als kruidenpakhuis voor de Compagnie van Verre, heeft nu een nieuwe bestemming als appartementencomplex. Het pand is vanaf de eerste verdieping volledig gerenoveerd en omgetoverd tot vier moderne koopappartementen onder de naam ‘Het Peperpakhuis’.
Grootse renovatie
Van origine was Rapenburg 95 een pakhuis van de Compagnie van Verre, de voorloper van de VOC. Later werd het pand in gebruik genomen als kruidenierswinkel met bovenwoning.
Cobraspen Groep heeft de bovenwoningen volledig gerenoveerd en getransformeerd tot vier moderne appartementen. Het pand is vanaf de eerste etage tot aan het dak volledig opgeknapt conform de huidige woonwensen. Hiermee wordt het maximale wooncomfort gegarandeerd. De gevel is behouden en in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht tijdens de restauratie.
De vloeren zijn eruit gehaald en de wanden opnieuw geïsoleerd, gesaust en neutraal afgewerkt. Ook de kozijnen, trappen en deuren zijn opgeknapt. De luxe appartementen bieden toekomstige bewoners alle de ruimte om hun eigen stijl aan de woningen te geven.
Met deze grootse renovatie heeft Het Peperpakhuis weer een nieuw leven gekregen. De oplevering van de koopappartementen staat gepland op Q4 2022.
Waar
Rapenburg 95
1011 TW Amsterdam
Wat
Renovatie en transformatie van het pand moderne koopappartementen.
Verkoop status
Binnenkort start verkoop.
Samenwerking
DMC Makelaars (makelaar)
Historie
De Amsterdamse eilanden Uilenburg, Marken (Valkenburg) en Rapenburg zijn ontstaan uit buitendijks drasland tijdens de ‘Tweede Uitleg van Amsterdam’ (1592-1596). De eilanden waren bestemd voor het onderbrengen van de scheepsbouw, welke werd verdreven uit de Lastage.
De nieuwgebouwde percelen op Rapenburg werden in beslag genomen door de Compagnie van Verre, de voorloper van de VOC, en de Admiraliteit. Zij lieten hier verschillende pakhuizen bouwen. Een verwijzing naar deze tijd is nog altijd terug te vinden in de straatnamen als Foeliestraat en Peperstraat.
Woningen waren schaars op de eilanden. De woningbouw kwam pas op gang na 1660, toen de scheepsbouw verhuisde naar de oostelijke eilanden. Enkele jaren later ontstond er een flinke toestroom van Joodse-immigranten uit Oost-Europa. Onder andere op Rapenburg werden woningen massaal bewoond door deze groep. Hierdoor ontstond er een sterk Joods karakter in de wijk met onder andere een synagoge, diamantslijperij en Portugees-Israëlisch ziekenhuis. Elias Barentz & Zoon opende in 1903 een kruidenierszaak op de begane grond van Rapenburg 95.
Vanwege de hoge armoede in de wijk waren de meeste woningen echter in slechte staat. Vooral de Tweede Wereldoorlog liet desastreuze sporen achter. Een groot deel van de bevolking was verdreven uit de wijk en de slecht onderhouden huizen waren inmiddels onbewoond. Tijdens de hongerwinter werden de leegstaande huizen ontdaan van al het brandbare materiaal. Mede hierdoor leek na de oorlog slopen de enige optie. Slechts enkele woningen zijn bewaard gebleven, waaronder Rapenburg 95.
In 1968 ging Rapenburg nog een keer op de schop. Dit keer vanwege de aanleg van de IJ-tunnel. Voor de toerit van de tunnel moest een deel van de Foeliestraat worden opgegeven en werd de Rapenburgerstraat gesplitst.