Afgerond

Renovatieproject De Vestingh

Met liefde en aandacht heeft Cobraspen Groep gewerkt aan de renovatie van Kenaupark 21. De kennis, ervaring en vakkundigheid van de betrokken partijen hebben ervoor gezorgd dat het karakter van het statige herenhuis De Vestingh is teruggebracht naar zijn historische grandeur. Het resultaat: vijf prachtige, luxueuze appartementen, voorzien van een hoog niveau van gemak en modern comfort. Door de renovatie is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van Kenaupark 21.

Renoveren met zorg, liefde en respect
Het renoveren van een monumentaal pand als De Vestingh gaat met respect, zorg en liefde. Uitgangspunt bij het restaureren van Kenaupark 21 was het behouden en herstellen van alle karakteristieke elementen van het pand, zowel in de inrichting als de uitwerking van het interieur. Kentie en Partners Architekten is een veelzijdig architectenbureau waarbij de monumentale en historische waarde de rode draad is in de jarenlange samenwerking met Cobraspen. Daarom werd deze opdracht aan het bureau toevertrouwd. 

Alle ornamenten plafonds zijn gerestaureerd, de (schuif)deuren in ere hersteld en de originele schouwen behouden. De bekleding en afwerking van de woningen zijn – met een ongelooflijk oog voor detail – afgestemd op de sfeer van het monumentale pand. Tegelijkertijd is het pand voorzien van hoogwaardige isolatie en is het beste verlichtingsplan voor elke woning volledig voorbereid. Bewoners wanen zich in de stijl van vroegere tijden, terwijl ze genieten van alle moderne comfort.

Bij de oplevering van een huis in de klasse als De Vestingh is uiteraard ook rekening gehouden met de huidige mogelijkheden qua technologie in huis. Behalve dat de appartementen voorzien zijn van een video-intercom, zijn ze ook voorbereid op een domotica systeem. Het geeft bewoners de gelegenheid het huis volledig ‘slim’ in te richten.

De klassieke zwart-witte badkamer met metrotegels vormde de perfecte inspiratie voor de ontwerpen van de badkamers in het monumentale pand. Cobraspen heeft DAB Studio, een Amsterdamse interieur studio gespecialiseerd en gepassioneerd in het ontwerpen van luxueuze interieurs, in de hand genomen voor het ontwerp van de badkamers.

De badkamers zijn tijdloos en klassiek, met een stijlvolle knipoog naar het hier en nu. Vernieuwende elementen in het ontwerp zijn de verhoogde vloerplinten en de strakke stalen douchedeuren met rookglas, gecombineerd met de moderne verlichting. De keuze voor de materialen die in de badkamers verwerkt zijn, bewijst de aandacht die zowel Cobraspen als DAB Studio hebben voor ambacht en details.

Waar

Kenaupark 21
2011 MR Haarlem

Wat

Renovatie en restauratie van een monumentaal pand naar luxe woningen.

Aanbod verkoop

Alle woningen zijn verkocht.

Samenwerkingen

Kentie & Partners Architekten (architect)
DAB Studio (interieurontwerp)

Historie
De Vestingh is een prachtig 19e-eeuws monumentaal pand, gelegen aan het statige Kenaupark in Haarlem. Dit soort panden zijn bepalend voor een stad en haar cultuur. Ook ‘De Vestingh’ heeft een eigen verhaal te vertellen, zowel over het ontstaan van het stadspark als over de naamgeefster van het park, Kenau Simonsdochter Hasselaer.

Het Kenaupark, een stadspark met dertien villa’s en negen symmetrische, geschakelde herenhuizen, werd tussen 1866 en 1868 gebouwd als onderdeel van het bolwerk van de verdedigingswerken van de oude stad Haarlem. Architect G.W. Breuker tekende voor het ontwerp van de huizen, terwijl Haarlems architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect J.D. Zocher het park ontwierp.

De herenhuizen en villa’s werden gebouwd voor Haarlemse families met aanzien. Voordat de meeste panden een andere bestemming kregen, hadden ze adellijke lieden en belangrijke burgemeesters als bewoners.

Het park is vernoemd naar ondernemersvrouw Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588/1589). Na het overlijden van haar man zette Kenau zowel zijn scheepswerf als houthandel voort.

Nadat Haarlem had besloten om Willem van Oranje te steunen in de Tachtigjarige Oorlog stuurde de Spaanse hertog van Alva een leger op de stad af. Zeven maanden lang werd Haarlem belegerd.

Tijdens deze belegering raakten de stadswallen beschadigd door Spaans kanonvuur. Net als veel inwoners van Haarlem, hielp Kenau mee aan de reparaties én verdediging van deze stadswallen. Ze zou vanaf de wallen met zogenaamde teerkransen – brandend stro en kokende pek – de Spanjaarden actief hebben bevochten. Hoewel er door de Spanjaarden nooit melding is gemaakt van vrouwelijk verzet, gingen er zelfs verhalen rond dat Kenau een leger van 300 vrouwen aanvoerde. Zo ontstond het beeld van Kenau als hét beeldmerk als verzetsstrijdster.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Neem contact met ons op!

Locatie van ‘De Vestingh’