Eenmalige openstelling Landhuis Elswout
Vrijdag 2 juni is landhuis Elswout in Overveen eenmalig geopend voor publiek. Wij nodige geïnteresseerden van harte uit om ons landhuis te bezoeken. Toegang is gratis, maar bezoekers dienen wel een tijdslot te reserveren.
Landhuis Elswout is normaliter niet toegankelijk voor publiek, maar opent op 2 juni eenmalig zijn deuren ter gelegenheid van de officiële opening. Tickets (maximaal twee per persoon) zijn via onderstaande link kosteloos te bestellen.
Buitenplaats Elswout is vrij toegankelijk voor wandelaars, van zonsopgang tot -ondergang. Het landgoed is volgens Staatsbosbeheer een van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van Nederland en omvat circa 85 hectare aan tuinen, vormgegeven in verschillende 17e-, 18e– en 19e-eeuwse landschapsstijlen.
Elswout was in handen van Willem Borski III toen het huis vorm kreeg zoals we het nu kennen. Hij had grootse plannen voor het landhuis en de beroemde architect Constantijn Muysken maakte de nieuwbouwplannen. De bouw was al begonnen toen Willem Borski III in 1884 plotseling overleed. Op dat moment stonden alleen de buitenste muren. Het project kwam stil te liggen en meer dan een eeuw lang bleef Elswout onafgebouwd. Nu, 140 jaar later, is het landhuis voltooid en heeft het de grandeur gekregen die Borski en Muysken voor ogen hadden.
Een korte geschiedenis van landgoed Elswout
De geschiedenis van buitenplaats Elswout gaat terug tot de 17e eeuw, toen Carl Jansz. du Moulin een landhuis omringd door tuinen liet aanleggen. Het huis heeft verschillende eigenaren (en vormen) gekend, maar kwam in de negentiende eeuw tot grote bloei onder drie generaties van de familie Borski die naam en faam had verworven in de bankwereld.
Elswout was in handen van Willem Borski III toen het huis vorm kreeg zoals we het nu kennen. Hij had grootse plannen voor het landhuis en de beroemde architect Constantijn Muysken maakte de nieuwbouwplannen. De bouw was al begonnen toen Willem Borski III in 1884 plotseling overleed. Op dat moment stonden alleen de buitenste muren. Het project kwam stil te liggen en meer dan een eeuw lang bleef Elswout onafgebouwd.
Tijdens de oorlog werd het pand door de Duitsers in bezit genomen, als telefoon- en radiostation. Het pand verkeerde na de bezetting in een slechte staat. Na de oorlog werd het landhuis gebruikt als school.
Landhuis van volharding
De gemeente Bloemendaal werd in 1958 eigenaar van het landgoed maar in 1970 kreeg Staatsbosbeheer het landgoed in bezit. Toch kon er geen goede bestemming worden gevonden voor het landhuis en werd via openbare inschrijving naar een herbestemming gezocht.
Cobraspen Groep nam deel met het idee om het huis Elswout te voltooien volgens de plannen van Borski. Na intensief archiefonderzoek werden de ontbrekende originele interieurtekeningen gevonden bij één van de nazaten van de familie Borski. Na negen jaar wachten werd Cobraspen Groep tot winnaar uitgeroepen.
In 2004 werd gestart met het afbouwen van het landhuis, waarbij de teruggevonden interieurtekeningen leidend waren. Nu de hele bouw is afgerond, heeft het monumentale landhuis na 140 jaar de gewenste grandeur gekregen, precies zoals Willem Borski en zijn architect Muysken voor ogen hadden.