Nieuws

Zandwaaier in het Haarlems Dagblad

Zandwaaier in het Haarlems Dagblad

19.10.2010

Groen licht voor de nieuwe Zandwaaier

 

 

Bezoekerscentrum duingebied gaat naar Koevlak aan overkant Zeeweg, uit het Haarlems Dagblad d.d. 19 oktober 2010

 

 De Zandwaaier gaat naar de overkant van de Zeeweg. De gemeente Bloemendaal is akkoord met het plan van PWN om het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK) op het Koevlak neer te zetten.

Het gebouw krijgt het uiterlijk van een Merovingische boerderij: langwerpig met een rieten dak. Ook de boswachters van PWN verhuizen mee.

De verhuizing is om een aantal redenen noodzakelijk. PWN is gestopt met waterwinning op het terrein in Overveen. De grond is verkocht aan Cobraspen van Luigi Prins. De huidige Zandwaaier zit in het oude machinegebouw van het bedrijf. ,,Het gebouw is eigenlijk veel te groot voor wat wij willen. Het is moeilijk er een goede invulling aan te geven'', vertelt Margo Slot van PWN.

Grootste probleem is dat het centrum ‘aan de verkeerde kant' zit. ,,De ingang van de Kennemerduinen is bij het Koevlak. Bezoekers moeten eerst de Zeeweg oversteken om er te komen.

De nieuwe Zandwaaier moet gefinancierd worden uit de verkoop van de gebouwen op het PWN-terrein. Daarover lopen al jaren onderhandelingen tussen ontwikkelaar Cobraspen (die de grond in bezit heeft) en PWN. Erg opschieten doet het niet. Cobraspen kan niet veel met de gebouwen gezien de huidige bestemming (waterwinning). Onduidelijk is of de gemeente Bloemendaal die wil veranderen. PWN erkent dat de financiering van het nieuwe gebouw nog een onduidelijk punt blijft.