Nieuws

Asiel opent deuren op Verwulft

Asiel opent deuren op Verwulft

20.11.2013

HAARLEM - Onder grote belangstelling tillen John van Oossanen (regiomanager van de Dierenbescherming) en wethouder Jack van der Hoek (Dierenwelzijn) woensdagmiddag twee kattenreismanden uit de dierenambulance. Tot ieders verbazing zitten er geen echte kittens in, maar gebreide exemplaren.

De Dierenbescherming wil met het ’asiel’ tien dagen aandacht vragen voor het zwerfkattenprobleem in Haarlem en omgeving. Vorig jaar vingen zij 8666 zwerfkatten op. Cobraspen Vastgoed stelde voor deze stunt het Millenniummonument op het Verwulft beschikbaar. De verkoop van de kittens komt in zijn geheel ten goede aan de kittens in het asiel.

Twee miljoen
Wethouder van der Hoek legt aan de hand van een rekensom uit waarom het belangrijk is om zwerfkatten te vangen en te steriliseren: ,,Als een zwerpoes een nestje van 12 kittens krijgt en die kittens ook weer een nestje en zo verder, dan heeft die ene poes na acht jaar ruim twee miljoen nakomelingen.'' De dieren vangen en en laten adopteren heeft volgens Van Oossanen weinig effect. ,,De dieren worden in de zwerfgroep gewoon vervangen door nieuwe dieren, door gesteriliseerde of gecastreerde dieren terug te zetten, zal de populatie slinken. Daarbij is het lastig om wilde katten in een huis te plaatsen.'' 


Breien
Mevrouw Vianen (79) is hofleverancier van kittens, ze maakte er 235. ,,Ik deed er vijf op een avond, terwijl ik televisie zat te kijken.'' Haar kittens vinden gretig aftrek bij het publiek. Eline Witbrood (21) neemt een grijs exemplaar mee naar huis: ,,Deze neem ik mee, ik heb wel wat met dit schattige mislukkelingetje, hij heeft geen oren en een superdik onderlichaam. Ik noem hem Vetzo en hij gaat Saartje, mijn kat, gezelschap houden.'' Fleur Krop (21) zoekt ondertussen twee exemplaren uit die lijken op haar eigen katten. ,,Ik kijk naar uiterlijk, maar ook naar persoonlijkheid. Mijn kater heeft net zo'n geheimzinnige glimlach als deze en die ander kijkt een beetje dom, net als mijn andere kater.''


Contactadvertenties
In het ’asiel’ zijn ook de contactadvertenties van katten uit de asiels in Hoofddorp en Zandvoort te bekijken. De Dierenbescherming hoopt zo veel dieren aan een goed huis te helpen. Iedereen is de komende tien dagen welkom op het Verwulft voor informatie of een kitten.